mandag den 14. april 2014

Planlæg påskemaden uden rester

Stop SpildAf Mad!

Påsken varer længe – fra Palmesøndag til Første Påskedag otte dage senere. 
Brug de mange dage til at få styr på madvarer og oversudsmadvaner.

FORBERED dit køkken på påskedagene:
SKAB OVERBLIK
Hvad har du i
fryser
køleskab, viktualiekælder
skuffer & skabe
som trænger til at blive brugt?

SORTER, FLYT RUNDT, SPIS OP
Skab plads – nye indkøb og opbevaring af overskudsrester fylder.
Et overfyldt køleskab lægger op til madspild. Ryd køleskabet for varer, der kan opbevares anderledes.
Har du viktualiekælder eller altan med passende temperatur, så stil grøntsager, øl, vand og lignende der.
Konserves, flasker med dressinger ol. kan tit opbevares i skuffer og skabe ved køkkentemperatur.
Tjek det, der har forputtet sig bagest og nederst i skuffer og skabe.
Spis op og brug de madvarer, du allerede har, inden påskedagenes nye indkøb.

PLANLÆG påskedagenes måltider: HVAD, HVEM, HVOR MEGET?
Hvad skal vi have at spise?
Hvad har vi allerede i huset, som jeg kan bruge til påske?
Hvilke dage skal vi have hvilke måltider?
Hvor mange skal spise med og hvem er de?
Beregn mængderne:
Børn og gamle spiser mindre mængder, end unge og fysisk aktive. Planlæg efter vægt. Gennemsnitligt 500 gram mad til en frokost og 800 gram til en middag – inklusiv brød. Brug fx disse retningslinjer fra Arla til beregning af mængder til en festmiddag:
 
LAV INDKØBSLISTER – dag for dag
De fleste supermarkeder og mange mindre butikker har åbent alle påskedage. Du kan købe ind lidt efter lidt, så du ikke overkøber.

OVERSKUDSMAD
Rester og overflod er guld værd – det lægger bunden til næste dages måltider.
Overvej med dig selv:
Hvilke rester af madvarer smider du typisk ud?
Hvordan kunne du opbevare resterne og bruge disse madvarer i andre retter?
Hvad kan for eksempel
genopvarmes, hvis det har været opbevaret korrekt?
indgå i en brøddej, en kage, en salat, en dessert?
fryses ned til en anden gang?

 Fra rest til mad – nogle eksempler:

 Brød kan
- oliedryppes, krydres, ristes og bruges i og på salater.
- opblødes og bruges i en ny brøddej
- skives og fryses ned i mindre portioner

Kødpålæg, pølser, skinke ol. kan
strimles i kolde salater
ristes med i en biksemad
hakkes sammen og blandes med en lille smule mayonnaise som slagterne gør i deres ”skinkesalat”

Kogt ris kan
komme i næste dags suppe som fyld
udgøre fyld i farsbrød og kødboller
ristes på panden med andre smårester af grøntsager – spejlæg til

Tilberedt fisk
marinerede sild drænes, skæres ud i små tern og fortsætter i en sildesalat. Fx med karry/æbletern/løg i mayonnaise/surmælksdressing
kogt og bagt fisk pilles fra ben og smutter i en salat med grønne blade, kapers, agurketern, krydderurter og en dressing af det, du har, fx et surmælksprodukt, smagt til med revet løg, salt, peber, sennep.
Fiskefilter kan genopvarmes i ovn eller mikroovn og blive indholdet i en rugbrødsandwich med fx grøn salat, tynde skiver asie og æble. Remoulade, hvis du har.

Tilberedt kød kan
komme i biksemad med revet løg og alskens rester af løg, grøntsager, ris, kartofler. Spejlæg til. Krydr efter smag og lyst. Basisingredienser som engelsk sovs, ketchup, relish og rødbeder passer til biksemad.
Rives eller skæres i bidder og blandes i en salat med en god dressing. Krydder-ristede brødtern på.
Fryses ned. Saml sådanne kødrester i en større frysepose eller boks. Efterhånden som du har en samling på cirka et kilo eller mere kan du hakke det hele og lave hachis af kødet. Opskrift fx her.

Tilberedte løg og rodfrugter (kartofler, persillerod, gulerod, pastinak mm) kan
moses i farsen til frikadeller eller kødsovs
skæres i tern og komme med i en sammenkogt ret
Blendes med bouillon og/eller fløde til en cremet suppe

Surmælksprodukter kan
komme i brød og bolledej – erstat noget af væden med surmælksproduktet. NB. Frugtsødede produkter kun til sødt bagværk.
Blive basis i en blød dressing, erstatte en mayonnaise helt eller delvist
Smages til med sirup eller flydende honning som creme til en lun kage

Stort set alt fast overskudsmad kan trylles ind i en frittata, som bare er en propfyldt æggekage, og alle overflodsmåltiders bedste aftager: Rist i olie eller smør rester af løg, rødder, kål, pebre – hvad du har – og pålæg eller kød, skåret i tern. Krydr efter humør og smag. Hæld æggemassen over. Læg låg på og bag ved svag varme på blus eller i ovn ved ca. 175 grader i 20-25 minutter. Spis rugbrød og / eller salat til.

Bliv selv ved!
Smag, mærk og lugt dig frem. Sidste salgsdato er ikke en vares dødsdag.
Hav et lille udvalg af basisingredienser (mel o.l), krydderier og smagsgivere ved hånden, så du har noget at lave mad af og smage din mad til med.

TIP
Server maden lidt efter lidt i små portions-anretninger. Så mætter maden på en bedre måde, og du behøver ikke bekymre dig om, hvad du skal gøre med mad, der har været inde på bordet. Du kan hente mere ind efterhånden.

Jeg er med i Stop Spild af Mad-rådgiverpanelet

Ingen kommentarer:

Send en kommentar