torsdag den 9. februar 2012

Kartoffelkur


I serien af kur-klummer i Bryggebladet er vi nu nået til Kartoffelkuren, en sparsommelig sag, god i en tid med økonomisk lavvande.
Artiklen er bragt som artikel i Bryggebladet nr. 3/2012

Sparekniven er fremme ikke alene i det store samfund, også i mange familier i disse år. Fattige som i 80’erne må vi finde på råd, og kartoflerne kan blive hverdagskostens redning.
Nogle vil huske Kartoffelkuren som det økonomiske indgreb i 1986, der sendte mange husejere ud i nød og elende.  Til ingen verdens nytte i øvrigt.  Kartofler var, og er, der dog som regel råd til, og de kan faktisk varieres i det uendelige.
For nylig lavede jeg mad til Burnsarrangementet i Maglebrænde og forregnede mig, så jeg fik nogle kilo kartoffel-kålrabimos til overs, og der er da snart ikke grænser for, hvad den slags kan genanvendes til. Min egen mos blev til brød, frokost’klatter’ og dejlig suppe; se opskrifter i boks. Desuden citeres nogle idéer, som stammer fra en hurtig og ganske gratis brainstorm blandt venner på Facebook.
Vi sparer også på ordene og går rask til biddet.

Kartoffelkur på restemos

Kartoffelbrød
1 liter kartoffelmos blev til en pizza, et formbrød, et formløst brød samt otte boller. Så meget mos står de færreste dog med som rest, så her opskrift på en enkelt portion dej af mere sandsynlig størrelse:
1/2 liter kartoffelmos røres til en lind grød med cirka
1/2 liter vand,
2 spsk. olivenolie
2 tsk. salt og evt. 1 spsk fennikelfrø.
Rør 10 gram gær ud heri og ælt nu
cirka ¾ liter kilo hvedemel (måske mere, måske mindre) grundigt sammen med dette.
Dejen skal blive løs, let og lind, ikke for fast. Melmængden afhænger af både hvor meget væde, melet suger og af mosens beskaffenhed.
Dæk dejen til og lad den hæve koldt natten over eller dagen lang.

Ælt den hævede dej igennem, og nu kan dejen blive til brød, boller eller en pizza.
Bred dejen ud på et stykke bagepapir og belæg den med, hvad du har og kan lide. Pizzaen på fotoet er belagt med sager fra køleskabet: Revet ost, hakkede nødder, saltede ansjoser, lidt revet citronskal, (optøet) helbladet spinat og så et lag revet ost igen. Det kunne have været så meget andet.
Hæver en halv times tid og bager i en 210 grader varm ovn cirka lige så længe, til den er fint gylden.

Ristede kartoffelmosklatter
¾ liter kartoffelmos røres med
1 æg og en stor spiseskefuld frisk, revet ingefær samt et par spiseskefulde chilisauce
Sæt en stegepande over med olie i et lag på ca ½ cm (altså: rigeligt).
Når olien er varm, sættes kartoffelmosen på i 2-3 cm tykke, koteletstore klatter.
Drys med sesamfrø, hvis du har.
Vend kartoffelklatterne, så de bliver godt stegt på begge sider.
Spis med, hvad du har af flaskesaucer, som til biksemad, fx soya, Ketjap Manis, chilisauce, HP eller Tiger-sauce.
Man kan sagtens riste andre grøntsager eller strimler af skinke eller andre rester med. Men man behøver det sådan set ikke.

Suppe
I fryseren lå en liter suppe kogt på dyreknogler. Har man ikke den slags på lager, kan en klar suppe købes eller fremstilles af en god købe-bouillon, for eksempel Morga.
Pisk en rest kartoffelmos lind med suppen lidt efter lidt, så mos-klumperne opløser sig.
Når suppen er lind og som du kan lide den, varmes den op og smages til.
Strø med hakket persille eller ristet bacon, rå eller ristede porreringe – eller hvad du nu har.
Spis kartoffelbrød til.

Pluk fra en hurtig brainstorm på "En bid af Sydhavsøernes" Facebookvenneside - med TAK til bidragyderne!
”Vi elsker mosen på et stykke brød, en skive ost ovenpå og så ind i ovnen, skal det så være ekstra mums, så et spejlæg ovenpå.”
”Hvis der er noget, mikrobølger er gode til, er det at genopvarme mos uden brug af (yderligere) fedtstof, men mosen skal lige piskes en gang efter opvarmningen, så er den næsten som ny.”
”Brug mosen i Shepherds Pie! (Kødsovs, dækket af mos, bagt i ovn ved 200 grader til gylden og gennemvarm, np.) Eller i en frikadellefars og til kroketter rullet i rugbrødsrasp.”
”Rør mosen med udvandet, kogt og findelt klipfisk og revet løg; bag den til Brandade”
 ”I mazarinkagedej”
”Med hvidløg i og en crumble ovenpå af rasp (evt. af en gammel brødrest, der også skal udryddes), citronskal og lidt revet ost. Ind i ovnen med det, og man har den lækreste vegetarret eller tilbehør.”
”Jeg rører krabbekød i og laver de skønneste Crabcakes”
”Rør æg i, sprøjt mosen i toppe på en bageplade, sæt dem i ovnen, så det yderste bliver sprødt, mens det inderste forbliver blødt.”

Ingen kommentarer:

Send en kommentar