fredag den 11. juni 2010

Kartoffellivretter

I Bryggebladet anden sektion side 6-7 kan du finde disse opskrifter og til overflod få Mik Schacks og Frank Jensens bud på, hvordan kartofler gør sig bedst.

Sommersymfoni

De nye kartofler koges sprøde cirka 5 minutter med andre grøntsager, fx nye løg, gulerødder, rødkål eller spidskål skåret i kvarte.

Alt sigtes og lægges derefter i et oliedryppet, ovnfast fad.

Bland med masser af grønne urter, fx (vild) kørvel, dild, fennikeltop, persille samt lidt fint revet skal af øko-citron

Top hele molevitten med smørklatter og et par skefulde fed cremefraiche

Drys et fint lag parmesanost over og stil fadet i ovnen ved 225-250 grader i 10 minutter, eller til overfladen er fin og begyndende gyldenbrun.

Grønne kartofler

Skyl og hak fint 1 dl krydderurter, fx persille, dild, purløg, fennikeltop eller hvad du har i have eller altankasse. Beregn en deciliter finthakket grønt til et kilo kartofler.

Kog et kilo kartofler i velsaltet vand (1 stor spiseskefuld pr liter vand). Lad dem dryppe af køle lidt. Skær dem ud i mindre stykker og bland dem med

1 dl olivenolie og 1 spiseskefuld lys (fx hyldeblomst-)eddike

samt de hakkede krydderurter. Kom ¼ kilo friskbælgede ærter i.

Indiske kartofler: Aloo gobi, krydrede indiske kartofler, er super med nye kartofler.Skær i mundrette stykker. Steg følgende krydderier i hed olie, til de dufter, men ikke brænder: spidskommen, korianderfrø, hakket hvidløg, revet frisk ingefær . Tilsæt kartofler og dernæst stødt gurkemeje og et par hakkede chili’er afpasset efter smag. Steg alt ved svagere varme, til kartoflerne er møre, cirka 15 minutter.

Travle kartofler: Terninger af kartofler vendes med citronsaft, presset hvidløg, salt og lidt olivenolie. Koges al dente under låg i mikrobølgeovnen

Grillede kartofler: Dryp god madolie på et stykke alufolie og læg 4-5 små kartofler, et nyt løg skåret i kvarte, en halveret tomat samt grønne krydderurter herpå. Drys med salt, luk pakken og grill i cirka15 minutter ved ikke alt for stærk varme. Lav en pakke til hver.

Følg den daglige mad på "En bid af Sydhavsøernes" facebookgruppe.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar